Martha van Vloten
Privacy Level: Open (White)

Martha van Vloten (1857 - 1943)

Martha van Vloten
Born in Deventer, Overijssel, Nederlandmap
Ancestors ancestors
Wife of — married 15 Apr 1886 (to 29 Jul 1907) in Haarlem, Noord-Holland, Nederlandmap
[children unknown]
Died at age 86 in Nigtevecht, Stichtse Vecht, Utrecht, Nederlandmap
Problems/Questions Profile manager: Ed Visser private message [send private message]
Profile last modified
This page has been accessed 305 times.

Biography

Martha van Vloten is geboren op 18 februari 1857 in Deventer, Overijssel, Nederland. Een kind van Prof. dr. Johannes van Vloten en Johanna Elizabeth Hendrika Christina van Gennep.[1]

Zij is getrouwd met Frederik Willem van Eeden op 15 april 1886, zij was toen 29 jaar oud.[2] Op 29 juli 1907 werd het huwelijk ontbonden.[3]

Zij is overleden op 4 juni 1943 in Nigtevecht (Stichtse Vecht), Utrecht, Nederland, zij was toen 86 jaar oud.[4]

Notities over Martha van Vloten

Martha van Eeden-van Vloten was een Nederlands vertaalster. Ze werd vooral bekend door haar vertalingen van kinderliteratuur, waaronder de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm en de sprookjes van Hans Christian Andersen. Van 1886 tot 1907 was ze gehuwd met Frederik van Eeden.

Levensloop Van Vloten werd geboren in Deventer, als het oudste kind van de letterkundige Johannes van Vloten. Haar zussen waren Kitty en Betsy van Vloten. Toen van Vloten twaalf was, verhuisde het gezin naar Bloemendaal. De familie Van Vloten was onconventioneel voor die tijd: de dochters gingen naar de eerste HBS (officieel Middelbare Meisjesschool) voor meisjes te Haarlem, de kinderen werden niet gedoopt of gecatechiseerd en leerden autonoom te denken. Op jonge leeftijd werden ze in contact gebracht met muziek, cultuur en filosofie.

Van Vloten beschikte over een goede talenkennis. In haar laatste jaar aan de mms behaalde ze een prijs voor letterkunde, en nadat ze in 1874 haar diploma haalde, leerde ze zichzelf ook Grieks, Latijn en Scandinavische talen aan. Daarnaast sprak en schreef ze vlot Italiaans en Frans. Portret van Martha (1885) gemaakt door Jan Veth.

Bij het gezin Van Vloten kwamen regelmatig schrijvers en dichters over de vloer. Van Vloten leerde daar Frederik van Eeden kennen. Ze waren zes jaar met elkaar verloofd en traden in het huwelijk op 15 april 1886. Het echtpaar woonde in Bussum, eerst in Villa Beukenoord en vanaf 1893 in Villa Dennenkamp, een ontwerp van Berlage. Ze kregen twee zoons, Hans en Paul.

Van Eeden onderhield vriendschappen en relaties met andere vrouwen. Op 29 juli 1907 werd het huwelijk ontbonden op verzoek van Van Vloten, waarna Van Eeden trouwde met de Walden-koloniste Truida Everts. Van Vloten bleef na haar scheiding contact houden met Van Eeden en met zijn literaire vrienden, waaronder Frans Erens, Jacobus van Looy en Albert Verweij.

In 1913 overleed haar zoon Paul van Eeden op 24-jarige leeftijd aan tbc. Over dit verlies schreef Frederik van Eeden het boek Paul's ontwaken (1913). Vanaf 1919 woonde van Vloten in Noordwijk, in de buurt van haar zus Kitty. Vanaf 1935 trok ze in bij het gezin van haar zoon Hans. Ze overleed in 1943 op 86-jarige leeftijd.

Werk Vanaf 1899 begon van Vloten haar talenkennis ten gelde te maken door les te geven. Rond 1904 werkte ze op verzoek van Leo Simons van de Wereldbibliotheek aan een Nederlandse vertaling van de Kinder- und Hausmärchen van de gebroeders Grimm. In de daarop volgende jaren zou ze ook uit andere talen vele (kinder)boeken van andere, voornamelijk mannelijke schrijvers vertalen. Na haar scheiding zou dit een belangrijke bron van inkomsten van haar worden, waarmee ze de studie van haar zoon Hans kon bekostigen.

De vertalingen van van Vloten werden erg positief ontvangen. Zo schreef Jacqueline Royaards in 1929 aan Top Naeff: Tijdens de ziekte van mijn man [acteur Willem Royaards], hebben wij de Sprookjes van Andersen gelezen en herlezen en vergeleken met de andere vertalingen en navertellingen en zijn tot de slotsom gekomen, dat de vertaling van Mevrouw van Eeden-van Vloten verreweg de beste is.

Sources

  1. Burgerlijke Stand Geboorte 1857, Deventer, Overijssel, Nederland. Akte 88 (1857-02-20), Collectie Overijssel accessed via WieWasWie Permalink, view via OpenArch
  2. Burgerlijke Stand Huwelijk 1886, Haarlem, Noord-Holland, Nederland. Akte 70 (1886-04-15), Noord-Hollands Archief accessed via WieWasWie Permalink
  3. Burgerlijke Stand Huwelijk 1907, Bussum, Noord-Holland, Nederland. Akte 36 (1907-07-29), Noord-Hollands Archief accessed via WieWasWie Permalink
  4. Burgerlijke Stand Overlijden 1943, Nigtevecht, Utrecht, Nederland. Akte 5 (1943-06-05), Het Utrechts Archief accessed via WieWasWie Permalink, view via OpenArch

Zie ook:





Is Martha your ancestor? Please don't go away!
 star icon Login to collaborate or comment, or
 star icon contact private message the profile manager, or
 star icon ask our community of genealogists a question.
Sponsored Search by Ancestry.com

DNA
No known carriers of Martha's ancestors' DNA have taken a DNA test. Have you taken a test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.
Images: 1
Martha van Vloten
Martha van Vloten



Comments

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.

Featured German connections: Martha is 23 degrees from Johann Wolfgang von Goethe, 28 degrees from Dietrich Bonhoeffer, 25 degrees from Lucas Cranach, 23 degrees from Stefanie Graf, 20 degrees from Wilhelm Grimm, 24 degrees from Fanny Hensel, 24 degrees from Theodor Heuss, 23 degrees from Alexander Mack, 39 degrees from Carl Miele, 15 degrees from Nathan Rothschild, 26 degrees from Hermann Friedrich Albert von Ihering and 20 degrees from Ferdinand von Zeppelin on our single family tree. Login to see how you relate to 33 million family members.

V  >  van Vloten  >  Martha van Vloten