Jan Willem Cornelis Tellegen
Privacy Level: Open (White)

Jan Willem Cornelis Tellegen (1859 - 1921)

Jan Willem Cornelis Tellegen
Born in Groningen, Groningen, Nederlandmap
Ancestors ancestors
Husband of — married 5 Sep 1887 in Den Haag, Zuid-Holland, Nederlandmap
Descendants descendants
Died at age 61 in Amsterdam, Noord-Holland, Nederlandmap
Problems/Questions Profile manager: Bertil van Os de Man private message [send private message]
Profile last modified | Created 20 Sep 2020
This page has been accessed 117 times.
Voorafgegaan door
Antonie Röell
Burgemeester van Amsterdam
1915 – 1921
Opgevolgd door
Willem de Vlugt

Biography

Ir. Jan Willem Cornelis Tellegen (Groningen, 31 mei 1859 – Amsterdam, 16 april 1921) was een burgemeester van Amsterdam van 1915 tot 1921.

Tellegen volgde een opleiding tot ingenieur aan de Polytechnische School te Delft waar hij in 1882 het diploma van civiel-ingenieur behaalde. Aanvankelijk begon hij in september 1882 vanuit Groningen als buitengewoon opzichter bij de aanleg van de spoorlijn Groningen - Delfzijl. In 1885 vervolgde hij zijn werkzaamheden vanuit Deventer als adjunct-ingenieur in dienst bij de Koninglijke Nederlandsche Locaalspoorweg-Maatschappij voor de aanleg van de spoorlijn Apeldoorn - Deventer en de bouw van de IJsselspoorbrug.

Hij was lid van de Vereeniging van Burgerlijke Ingenieurs (later genoemd Vereniging van Delftse Ingenieurs), bestuurslid van de Liberale Unie tot de afsplitsing in 1901 van de Vrijzinnig Democratische Bond, die wel voor algemeen kiesrecht was, waarvan hij ook bestuurslid werd.

Arnhem In 1887 kon hij gaan werken als hoofdopzichter bij Gemeentewerken in Arnhem. In 1890 werd hij benoemd tot directeur van Gemeentewerken, waaronder de Gemeentelijke Telefooninrichting Arnhem. Gedurende de elf jaren van zijn directeurschap was Tellegen (mede) verantwoordelijk voor de sanering van de wijk Klarendal, de aankoop van het landgoed Sonsbeek en de uitbreidingsplannen van de Transvaalbuurt en Lombok. Kortom hij werkte aan de stadsverbetering door krotopruiming, restauratie en stadsuitbreiding, waarbij het Park Sonsbeek in 1899 werd aangekocht.

Amsterdam Na het ineenstorten van negen in aanbouw zijnde panden in de Jan Pieter Heijestraat en twee panden in de Wilhelminastraat in de Kinkerbuurt te Amsterdam bij een storm in januari 1899[1] werd de Dienst Bouw- en Woningtoezicht opgericht met Tellegen als directeur met ingang van 1 april 1901. Als zodanig zette hij zich in voor de volkshuisvesting volgens de in 1901 ingestelde Woningwet. Om deze wet kracht bij te zetten stelde hij omstreeks 1905 de 'Amsterdamsche Bouwverordening' op. Deze werd door projectontwikkelaars en architecten als zeer beperkend ervaren, omdat 'alkoofwoningen' waarin kamers zonder daglicht en ventilatie en toiletten zonder waterspoeling verboden werden, maar bleek voor de bouw van 'volkswoningen' zeer effectief. Hij werd beschuldigd van het voeren van een schrikbewind door het onbewoonbaar verklaren van woningen. Tellegen is - samen met Keppler en Wibaut - mede een drijvende kracht geweest achter de bouw van het monumentale tuindorp Vogeldorp in Amsterdam-Noord. Ook hechtte Tellegen, zelf in de tijd een ontwerper van gebouwen en parken (Florapark), er waarde aan dat belangrijke architecten betrokken werden bij de volkshuisvesting. Er werden woningen in de Amsterdamse Schoolstijl gebouwd, zoals De Dageraad tegenover zijn monument. Op 4 juni 1929 werd namelijk in de Burgemeester Tellegenstraat in de Nieuwe Pijp, deel van Amsterdam Zuid, voor hem een monument onthuld, ontworpen door P.L. Kramer, gebeeldhouwd door Chris van der Hoef. Rond zijn gebeeldhouwde profiel-portret van doleriet staat de tekst: Burgemeester Tellegen 1859-1921. Gesticht in het jaar 1924 door de Amsterdamsche Woningbouwvereenigingen. Uit dankbaarheid voor den Arbeid verricht in het belang der Volkshuisvesting. Met onder deze tekst links en rechts 5 vogels. Boven het monument bevindt zich een zestal uitkragende natuurstenen gevelstenen met figuratieve voorstellingen gemaakt uitbeeldende 'Moed', 'Overleg', 'Trouw' en 'Beleid' door Driekus Jansen van Galen. Dit monument is bevestigd op de muur van de vroegere Leeszaal en vergaderzaal van de Openbare Bibliotheek op het Coöperatiehof, waarmee het samen één rijksmonument vormt.[2][3]

Sources

  • wikipedia




Is Jan Willem Cornelis your ancestor? Please don't go away!
 star icon Login to collaborate or comment, or
 star icon contact private message the profile manager, or
 star icon ask our community of genealogists a question.
Sponsored Search by Ancestry.com

DNA
No known carriers of Jan Willem Cornelis's DNA have taken a DNA test.

Have you taken a DNA test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.



Comments

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.

T  >  Tellegen  >  Jan Willem Cornelis Tellegen

Categories: The Netherlands, Mayors