no image
Privacy Level: Open (White)

Abbe Unknown (abt. 1470 - bef. 1511)

Abbe [family name unknown]
Born about in Kubaard,Littenseradeel,Friesland,Netherlandsmap
Son of [father unknown] and [mother unknown]
[sibling(s) unknown]
Husband of — married [date unknown] [location unknown]
Descendants descendants
Died before before about age 41 in Kubaard ,Littenseradeel,Friesland,Netherlandsmap
Problems/Questions Profile manager: Netherlands Project WikiTree private message [send private message]
Profile last modified | Created 5 Sep 2015
This page has been accessed 390 times.
Nederlanders
Abbe Unknown is gerelateerd aan Nederland.
Join: Netherlands Project
Discuss: netherlands

Biography

  • In alle waarschijnlijkheid boerde Abbe te Gietens.Het Kubaarder buurtschap omvatte drie plaatsen;Ghietenserstate, de state Groot Gietens en de state Getensersate. De state hoorde toe aan de weduwe van Hero Hottinga, heerschapse te Wommels, en was, te zien aan het Zwanerecht, al sinds een paar generaties Hottinga bezit.
  • Klein Gietenserastate was bezit van Aedger Wybrens en Pieter Arents. Tussen de kinderen van die Aedger en die van Abbe bestond een familierelatie. Wat de state Groot en Klein Gietens ook verbind is de Wier. Het blijkt, dat die voor de ene helft bij Groot Gietens hoorde en voor de andere helft bij Klein Gietens,en dat daar een gracht omheen lag. Een wier is meestentijds een ondergrond voor een stins. Om die redenen vinden historie die wieren interressant. Zij worden beschouwd als overblijvels van adelijke machtsposities. Het landgoed waar de wier bij hoorde was dan meestentijds gedegradeerd tot pachtgoed van de adelijken. Van Groot en klein Gietens kan dat niet gezegd worden, want de gebruikers zijn geen pachters van adelijk levende "opperhoofden", maar meesten tijds boeren die eigen baas op eigen erf waren. Mogelijk heeft er een tijd geweest dat Groot en klein Gietens een geheel vormden. Het zal toen,wanneer wij uitgaande van de huurwaarde van 1511 een waardevol bezit zijn geweest.(45 1/2 florenen versus 30 florenen van de Ghietenserstate. Vaak heeft er eerder een afsplitsing plaatsgevonden van het een en ander,want een adelijke hand met een zwanenrecht , maar zonder een gedeelte van een stinswier,lijkt een wat vreemde situatie.
  • De scheiding van het ouderlijk goed tussen Douua, Taecka en Epe Abbaz dateert van 22-2-1522.van de scheiding is geen specificatie bewaard gebleven. Er zijn waarschijnlijk meer als 3 zonen geweest. Aan "Douuwa Obbaz toe Kwbaerd" "met sijn broeren en susteren "worden nml. de eigendom van state te Nijland beschreven. Een Douua Obbaz komen wij niet tegen in het register van Kubaard, wel Douwa Abbez, boer van Groot Gietens. Abbbe N. en zijn vrouw hebben hun kinder dus twee plaatsen nagelaten.De naam van zijn vrouw is niet bekend.. Wij zouden denken van Rixte Hun kinderen te Arum bezitten volgens de opgave van 1511 eenzevende part in de sate alwaar Douwa Abbaz op boert.
  • In 1554 verkoopt Abbe Gysberts, te Bolsward, een rente van 5 gg. uit de 11 pm. te Cubaardin de date toe Berch die hij van zijn moeder Rixt geerfd heeft. Het is waarschijnlijk, dat hij een van Rixte haar kinderen is.,want onder de bezitters van het goed "Toe Berch: ,in 1511 komen wij geen Rixt tegen. Het kan ook mogelijk zijn, dat de huishouding van Abbe N. uit zeven kinderen bestaat en dat Rixtie er een van was. Bij de kinderen van Abbe N. moet opgemerkt worden; dat zij stuk voor stuk naamgenoten hebben,die in de omstreken woonden.

Sources





Sponsored Search by Ancestry.com

DNA
No known carriers of Abbe's DNA have taken a DNA test. Have you taken a test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.


Comments

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.

Featured German connections: Abbe is 33 degrees from Johann Wolfgang von Goethe, 35 degrees from Dietrich Bonhoeffer, 31 degrees from Lucas Cranach, 34 degrees from Stefanie Graf, 30 degrees from Wilhelm Grimm, 34 degrees from Fanny Hensel, 34 degrees from Theodor Heuss, 28 degrees from Alexander Mack, 38 degrees from Carl Miele, 27 degrees from Nathan Rothschild and 29 degrees from Ferdinand von Zeppelin on our single family tree. Login to see how you relate to 33 million family members.

[Do you know Abbe's family name?]  >  Abbe Unknown

Categories: Dutch Roots PPP | Nederlanders | Netherlands Project Needs Birth