Theodoros Havinis
Privacy Level: Open (White)

Theodoros Havinis (1886 - abt. 1960)

Theodoros Havinis
Born in Amfilochía, Aetolia-Acarnania, Greecemap
Ancestors ancestors
Son of and [mother unknown]
[spouse(s) unknown]
[children unknown]
Died about at about age 74 in Αθήνα, Attica, Greecemap
Problems/Questions Profile manager: Theo Havinis private message [send private message]
Profile last modified | Created 6 Mar 2020
This page has been accessed 160 times.

Biography

Theodoros was born in Fities 1-Jan-1886. He was the son of Anastasios Havinis. He passed away on February on 3-Feb-1960, in Athens ., Greece [1]

Theodoros Havinis biography

Sources

  1. Personal recollection of events witnessed by Theo Havinis as remembered 6 Mar 2020.




Memories: 1
Enter a personal reminiscence or story.
Ο Θεόδωρος Χαβίνης (1886 - 1960), γεννήθηκε στον Μαχαλά σημερινές Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας και απεβίωσε στην Πρέβεζα. 1886 – 1960). Στρατιωτικός και πολιτικός.

Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός του πυροβολικού το 1907, και πήρε μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις των Βαλκανικών πολέμων (1912-13) ως διοικητής πυροβολαρχίας. Το 1916 προσχώρησε στο βενιζελικό κίνημα της Εθνικής Άμυνας της Θεσσαλονίκης και συμμετείχε στις μάχες του Α’ Παγκοσμίου πολέμου εναντίον των Γερμανών και των Βουλγάρων στη Μακεδονία. Μετά τη λήξη του πολέμου, το 1919, διετέλεσε σύνδεσμος του ελληνικού στρατηγείου με το στρατηγείο του αρχιστράτηγου των Συμμάχων, Φρανσέ ντ’ Εσπρέ, στην Κωνσταντινούπολη και το 1920 του ανατέθηκε η διεύθυνση του 3ου Γραφείου Επιχειρήσεων στο γενικό στρατηγείο Μικράς Ασίας υπό τον αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο, ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, κατά την επιχείρηση για την κατάληψη της Προύσας, διορίστηκε επιτελάρχης της μεραρχίας Αρχιπελάγους.Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την επανάσταση του 1922 ανέλαβε επιτελάρχης του 4ου Σώματος Στρατού του Έβρου και συνετέλεσε στην ταχύτατη οργάνωση και προπαρασκευή του. Από το 1923 αναμείχθηκε στην πολιτική και εκλεγόταν επί σειρά ετών βουλευτής του νομού Πρεβέζης με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Διετέλεσε υπουργός Στρατιωτικών στην κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1932, ενώ μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο διετέλεσε υπουργός Δημοσίων Έργων (1945-46) και Εσωτερικών (1946) στην κυβέρνηση του Θεμιστοκλή Σοφούλη. Διορίστηκε και πάλι υπουργός Δημοσίων Έργων από τον Νικόλαο Πλαστήρα (1952), ενώ το 1954 ήταν μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην 9η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ως βουλευτής εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης. Στη σύνοδο αυτή υποστήριξε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Απεβίωσε στην Πρέβεζα το 1960, την οποία υπεραγαπούσε και προσπάθησε να την βοηθήσει από όλες τις δημόσιες θέσεις που είχε αναλάβει.

posted 8 Sep 2020 by Theo Havinis   [thank Theo]
Login to add a memory.
Is Theodoros your ancestor? Please don't go away!
 star icon Login to collaborate or comment, or
 star icon contact private message the profile manager, or
 star icon ask our community of genealogists a question.
Sponsored Search by Ancestry.com

DNA Connections
It may be possible to confirm family relationships. It is likely that these autosomal DNA test-takers will share some percentage of DNA with Theodoros: Have you taken a test? If so, login to add it. If not, see our friends at Ancestry DNA.


Comments

Leave a message for others who see this profile.
There are no comments yet.
Login to post a comment.

H  >  Havinis  >  Theodoros Havinis